Hangi Kitap?

14 Kasım 2014 Cuma

Otostopçunun Galaksi Rehberi - Douglas Adams

Galaksinin haritası bile olmayan ıssız bir köşesinde, küçük bir güneşin etrafında tamamıyla önemsiz mavi-yeşil renkli bir gezegen döner. Gezegenin maymundan gelen halkı o kadar ilkeldir ki kol saatinin hala etkileyici bir icat olduğunu düşünürler. Halkın çoğu mutsuzdu. Bunun için birçok çözüm önerilmişti ama çoğu yeşil renkli kağıtların hareketleriyle ilgiliydi. Bu da tuhaftı ki mutsuz olanlar, kağıt parçaları değildi.
Daha sonradan bir Perşembe günü kafede oturan bir kız bir anda ters giden şeyin ne olduğunu farketti ama daha birilerine söyleyecek zamanı bile bulamadan aptal bir felaket yaşandı ve bu fikir sonsuzda dek kayboldu.


Otostopçu'nun Galaksi Rehberi'nin öyküsü, bir evle başlıyordu. Çok da güzel bir ev değildi ve bu ev koskoca galakside sadece Arthur Dent için önemliydi. Büyük olasılıkla da şans eseri bu evin onun yaşadığı yer olmasıydı. Aslında bu Perşembe sabahı ev ömrünün son saatlerini yaşıyordu. Belediyenin kestirme bir yol yapmak için evi yıkacağı, Arthur'a henüz uygun bir şekilde belirtilmemişti. Arthur her zamanki gibi uyandı, pencereden baktı, büyük sarı bir buldozer gördü. Banyoya gidip dişlerini fırçaladı. Mutfakta çayını hazırlarken evinin çitlerinin yanından geçen bir buldozer daha gördü. Şimdi kahvaltısını ediyordu. Sanki gözden kaçırdığı bir şey vardı ki yer bir anda sarsılmaya başladı. Arthur'un kafasındaki tüm sarı renkli şeyler bir araya gelip bir buldozer oluşturdu. Koşarak dışarı çıktı ve kendini buldozerin önüne attı. Evinin yıkılacağını şimdi öğrenmişti. Ama görevlinin söylediğine göre belgeler neredeyse 1 yıldır yerel planlama ofisindeymiş ve istese şikayet edebilirmiş. Evinin yıkılacağından şimdi haberi oluyordu yahu!
Gökyüzünde bir anda ortaya çıkan devasa şeyleri gördüklerinde işçilerin hepsi kaçışmaya başlamıştı. Arthur ne olduğundan habersiz evinin yıkılmaktan kurtulduğunu farkedip doğrulduğunda karşısında arkadaşı Ford Prefect'i bulunca oldukça şaşırmıştı. Elinde garip vızıldayan bir nesneyi havaya doğru kaldırmış bekliyordu. "Koskoca galakside gele gele Vogonlar mı buraya geliyorlar?! Neyse ki havlum yanımda. Seni buradan kurtaracağım dostum, tıpkı buraya ilk geldiğimde senin beni kurtardığın gibi." Arthur arkadaşının dediği saçmalıklar karşısında gökyüzüne baktı ve daha şaşıramadan Dünya, yok olmadan önce ses üretiminde ulaşılabilecek en üst noktayı gördü. "Yerküre halkı, lütfen dikkat. Yıldız sisteminizden geçen bir hiperuzaysal ekspres yolu inşa ediyoruz ve gezegeniniz az sonra yok edilecek. İşlem iki Yerküre dakikasından kısa sürecektir. Teşekkürler." Dünyanın her yerinde anlayamamaktan doğan bir panik koptu ama kaçacak yer yoktu. Bunu farkeden Vogonlar anonsa yeniden başladı: "Bu kadar şaşırmanız anlamsız. Bütün belgeler, elli Yerküre yılı boyunca Alfa Centauri'deki planlama dairesinde duruyordu. Resmi bir şikayet için bol bol vaktiniz vardı." Anans yeniden kesildi. Bu sırada bazı bilim insanları Vogonlara bir mesaj göndermeyi başarıp bir ricada bulunmuş olmalıydı ki anons tekrar başlamıştı ama gelen ses öfkeliydi: "Alfa Centauri'ye giden olmadı da ne demek? Orası sadece dört ışık yılı uzaklıkta! Çevrenizdeki olaylarla ilgilenmediyseniz, bu sizin sorununuz! Yok etme ışınlarını harekete geçirin."
Korkunç bir sessizlik oldu.
Korkunç bir gürültü oldu.
Korkunç bir sessizlik oldu.

***

Bilim-kurgu sevenler için listede ilk ona giren kitaplardan biri. Hem güldürüp hem heyecanlandıran bir kitap ki tanıtımda olabildiğince örnek vermeye çalıştım. Ayrıca kitap çoğunlukla Nihai Soru (Evrenin, hayat'ın her şeyin cevabını veren soru.) ile alakalı ama ondan bahsetmedim çünkü serinin diğer kitaplarına yayılmış bir durumda ve tanıtımda yazmak hem uzun sürer hem de insanın hevesini kaçırabilir diye düşündüm. Yazdığım tüm kitaplar gibi yine okumanızı tavsiye ediyorum. İyi okumalar^^

Yayınevi: Kabalcı
Orjinal adı: The Hitchhiker's Guide To The Galaxy

Serinin ikinci kitabı için tıkla.

Bu kitabın da ayrıca filmi var. Filmde bazı bölümler diğer kitaplardan alınmış ve seri karıştırılmış gibi bir şey. Ayrıca film ikincisi de çıkacak gibi bitmesine rağmen sanırım pek tutmadığı için ikincisi çıkmamış. Ne kada IMDB puanı düşük olsa da bilim-kurgu sevenler için 10/10'luk bir film. Ayrıca 2005 yapımı bir film olduğundan efektleri şimdiki filmlerle karşılaştırmayın. Filmin afişine tıklayarak fragmanı izleyebilirsiniz.




Her Güne Bir Kitap

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Görüşlerinizi, isteklerinizi, eleştirilerinizi buraya yazabilirsiniz. :) İyi okumalar.

Tiny Book